Wednesday, September 17, 2008

Kerjaya Sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan (JTMP/MLT)

Disampaikan oleh:



SYRUL ANUAR BIN SHAHAROM
B.Sc Biomedical Sc., UIAM
Pensyarah


KUALA LUMPUR METROPOLITAN
UNIVERSITY COLLEGE (KLMU)
(Fakulti Sains Kesihatan)
Jabatan Teknologi Makmal Perubatan



APA ITU JTMP/MLT?

MLT (Medical Laboratory Technologist) atau JTMP (Juruteknologi Makmal Perubatan) bekerja dalam makmal klinikal atau makmal patologi. Di makmal ini, JTMP menjalankan analisis darah, cecair badan, sel-sel dan tisu. Tugas mereka ialah membantu para doctor menentukan penyebab penyakit dan memberi rawatan yang tepat.JTMP membantu pakar penyelidik dalam ujian dan eksperimen penyelidikan. Mereka juga bekerjasama dengan ahli sains dalam projek penyelidikan.


Program Diploma Teknologi Makmal Perubatan

Subjek-subjek:

Sains asas - Biologi, Kimia, Anatomi, Imunologi, Biostatistik
Sains perubatan - Biokimia klinikal, Mikrobiologi Perubatan, Hematologi, Sains Transfusi Darah, Sitologi & Histologi



Apa yang anda belajar dalam Program “Medical Laboratory Technology” ini?


Biokimia Klinikal

  • Dalam Biokimia Klinikal, anda akan menguji bahan kimia dalam darah, urin dsb. seperti gula dalam darah, kolesterol, urea, enzim hepar (hati) dan jantung, dsb.


Hematologi
  • Hematologi pula mengkaji darah dan sel-sel darah. Ini merangkumi pengesanan penyakit2 darah seperti leukemia dan talassemia.
Gambar menunjukkan sel darah yang tidak normal daripada pesakit talassemia



Filem darah ini menunjukkan sel darah putih yang tidak normal daripada kes leukemia


Microbiologi dan Parasitologi

  • Dalam Mikrobiologi dan Parasitologi, anda akan mempelajari mikroorganisma seperti bakteria, fungus, parasit dsb.
Bakteria


Fungus



Cacing parasit


Sains Transfusi Darah
  • Dalam Sains Transfusi Darah, anda akan mempelajari cara untuk mengetahui kumpulan darah pesakit dan penderma.
  • Anda juga akan mempelajari cara untuk melihat keserasian darah pesakit dan penderma


Histologi dan Sitologi
  • Dalam Histologi dan Sitologi, anda akan menguji dan memeriksa sel dan tisu pesakit.
  • Ini bertujuan untuk mengesan sel-sel kanser.


Anatomi dan Fisiologi

  • Merupakan kajian terhadap tubuh manusia, organ dan bagaimana ia berfungsi


Genetik

  • Mempelajari bagaimana gen manusia berfungsi dan penyakit-penyakit kromosom.
Kromosom seorang lelaki normal

  • Sindrom Down
Individu ini mempunyai 47 kromosom (lebihan kromosom ke 21)



TANGGA PEKERJAAN

Berdasarkan kajian pekerjaan terbaik di seluruh dunia, Juruteknologi Makmal Perubatan menduduki tangga ke 16 daripada 250 pekerjaan, dan tangga ke 3 dalam bidang sains kesihatan


Kesimpulan

Juruteknologi Makmal Perubatan memainkan peranan dalam menentukan hidup dan mati seseorang. Keputusan ujian dapat membantu diagnosis penyakit dan membenarkan pemilihan rawatan yang diperlukan bagi setiap pesakit. JTMP bertanggungjawab terhadap rawatan pesakit dengan menjalankan prosedur makmal dalam bank darah, hematologi, kimia klinikal, mikrobiologi dan patologi klinikal.Jika impian anda adalah untuk menjadi seorang JTMP atau Saintis Klinikal, Kami sangat mengalu-alukan kedatangan anda untuk bersama-sama kami menyertai Diploma dalam program Juruteknologi Makmal Perubatan di Kolej Universiti Metropolitan Kuala Lumpur (KLMU)

13 comments:

Anonymous said...

subject sem 3 is very fucking hard.....di KTMP KL......cik saleh dgn cik awang mcm sial......cik syahid ske ptg rambut org.....

Anonymous said...

saya ambik diploma dlm MLT..
ble x cdgkn pd sye..ap kos ugleh sye ambik untuk smbung dgree?

Anonymous said...

hai pertanyaan apakah syarat kelayakan utk memohon kursus diploma MLT..saya ni pelajar cemerlang..mendapat gred A/B utk subjek biologi,kimia,fizik dan add math..saya jugak mendapat tawaran kursus di PASUM..dan jugak mendapat tawaran diploma MLT di IPTA (bukan kolej swasta ya)..tapi apa yg saya musykil..penuntut kursus bidang ini bukan lah golongan pelajar pintar dan cemerlang..jiran saya dia pelajar SPM aliran sastera hanya mendapat gred kepujian dlm math moden dan sains rampaian dan BI pn belajar bidang diploma MLT di KTMP IMR KL.dia tu xler pandai sangat..sekolah biasa lak tu.sedangkan saya ni lulusan maktab rendah sains mara bitara lg..mak saya suruh saya amek diploma MLT kat IPTA tu.dia ckp senang dapat kerja tp saya lebih suka masuk ASASI kat PASUM sbb ianya lebih mencabar dan sesuai utk pelajar pintar mcm saya ni..kenapa pemilihan nya tak sama disetiap institut.di IPTA yg saya menawarkan kursus diploma MLT tu..syarat kelayakan nya amat ketat iaitu pelajar adalah strictly aliran sains tulen dengan mendapat kepujian matapelajaran bio,kimia dan fizik, math dan BI sedangkan sesetengah institusi lak ada yg hanya perlu setakat lulus jer sains subjek dan lebih memalukan ada yg mengambil pelajar sastera pn ader..adakah subjeknya lain2 di setiap institut..mgkn yg mengambil pelajar "bodoh" ni lg senang kot..entah la konpius gak saya..tapi saya dah buat keputusan utk belajar di PASUM...saya maw jadi amek degree MBBS..kalo xdapat BDS atau B.Pharm pn ok gak..peace

zunurain said...

APELA POYO SANGAT SO CALLED 'PELAJAR CEMERLANG' NI..MELUAT GILE AKU BACA. AKU PON DEGREE MLT..

Anonymous said...

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Apa yang penting ialah peluang untuk melanjutkan pelajaran dan selebihnya hendaklah berusaha dan bertawakal. Insyallah berjaya.

Anonymous said...

Lanjutan ke program ijazah sarjana muda akan disediakan di KLMU sekiranya berminat.

Anonymous said...

"saya ni pelajar cemerlang..mendapat gred A/B utk subjek biologi,kimia,fizik dan add math..saya jugak mendapat tawaran kursus di PASUM..dan jugak mendapat tawaran diploma MLT di IPTA (bukan kolej swasta ya)..."
"sedangkan saya ni lulusan maktab rendah sains mara bitara lg..mak saya suruh saya amek diploma MLT kat IPTA tu.dia ckp senang dapat kerja tp saya lebih suka masuk ASASI kat PASUM sbb ianya lebih mencabar dan sesuai utk pelajar pintar mcm saya ni"
DENGAR JE LA CAKAP MAK AWAK TU,TAK GUNA AMBIL DEGREE TINGGI2 TAPI TAU NAK APLIKASIKANNYA..CAKAP JER LEBIH...

Anonymous said...

pelajar cemerlang ke kalau da ckap pon mcm x cemerlang jer..ni ha bdak stdy grafik n pdgn kat sklh,,ok je bljr sal MLT nie da sem 3 pon wlpon kat IPTS

Anonymous said...

memang bez la course ni. banyak subject dan banyak branch untuk sambung degree...cth? hematology, cytology, microbiology dan sebagainya..kira boleh jadi macam CSI ler hehe...

Anonymous said...

patut jadi scientist researcher kite ni...XD

meluat dengan perkataan pailang said...

diploma mlt ni baik jgn amek..tiada prospek kerjaya yang bagus..bukan bidang profesional lak tu..lagi baik amek diploma teknologi maklumat atau sains komputer..peluang cerah dow

Anonymous said...

Asalamuallaikum n howdy,d sni sya nak beri pnegasan,MLT or JTMP adlh keja yg best n sesuai utk mreka yg suka bkurung n not exposure as person,so spe rsa nk amek bole truskn,TETAPI bgi mreka yg x suka bole belah dri mmbca artikel ni or tggalkn komen yg baik2,tak kiralh anda dri sek men harian,visi school,sms,private school,maktab diraja mahupum mrsm,it's not meant at all if ur say like a bloodish fucking touge person that left or called ur self as 'pelajar cemerlang @ pelajar pintar',tak tau la knp mrsm skrg ni produce graduated yg mcm bodo2 sperti c 'pelajar cemerlang'(yg tak tau cmerlang ka LA SANGAT!!! kan),WALAIKUMSALAM,oh ya lupa,ni nak bgi tau sape2 yg tgh baca komen ni hrp2 mreka yg bakal tmudga nnti so pesanan akak do ur best,n keep in kondisi ala2 'pelajar cemerlang' soon.PEACE NO WAR :)

Anonymous said...

Berlagak gila kau ni.menyampah pulak aku!

Loading...